A bölcsességfogak a fogsor utolsó, nyolcadik fogai. Maximum 4 db bölcsességfog található a szájban. Nagy alaki variációt mutatnak, ezenkívül gyökereik száma és formája is igen változatos, ami megnehezíti kezelésüket.

A bölcsességfog előtörése általában 16-30 éves kor közt a leggyakoribb, ám ez igen nagy eltéréseket mutat. Sokszor előfordul az is, hogy a bölcsességfog valamilyen akadálytól nem tud kibújni, és az állcsontban reked. Ez az akadály az esetek többségében a helyhiány. Mivel a bölcsességfog a fogsorban utolsó helyen elhelyezkedő, és utolsónak előtörő fog, számos esetben előfordul, hogy már nem marad hely a számára. Ennek magyarázatára több elmélet is létezik. Az állcsontok fejlődése, növekedése szempontjából fontos a rostdús táplálkozás. Minél nagyobb erő szükséges a táplálék felaprításához, annál inkább fejlődnek a csontok, izmok. A mai táplálkozásra a pépes ételek a jellemzőek. Az ilyen ételek rágásához már nincs szükség nagy erőkifejtésre, így az állcsontok sem fejlődnek megfelelő méretűre, nem marad hely a bölcsességfog számára.
A nem megfelelő irányban fejlődő, előtörő bölcsességfog panaszt okozhat. Az előtörésben megakadt bölcsességfog gyakran félig előbújva található. Mivel az ilyen félig előbújt bölcsességfog nehezen tartható tisztán, gyulladás alakulhat ki körülötte. Ennek, a korona körül kialakult gyulladásnak a tünetei az időnként jelentkező, vagy állandó tompa fájdalom, ínygyulladás, az íny vörössége, duzzadtsága, arcduzzanat, fülbe sugárzó fájdalom. Súlyos esetekben szájzár (a szájnyitás akadályozottsága) is előfordulhat. Az előtörésben megakadt bölcsességfog eltávolítása a visszatérő panaszok miatt indokolt.

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

Az az állítás, hogy a bölcsességfog csak bajt okozhat, nem állja meg teljes mértékben a helyét, mégis ez az a fogunk, amely a legtöbb problémát okozhatja. A problémák sora rendszerint az előtöréssel kezdődik, ami egyénenként változóan kisebb, nagyobb fájdalommal jár. Az arc bedagadhat, ritkán láz is jelentkezhet. Súlyos esetekben szájnyitási nehézség, ún. szájzár is előfordulhat. Ilyen esetben feltétlenül forduljon szájsebész specialistánkhoz!
Sok esetben elégséges a bölcsességfog felszabadítása az íny körülvágásával. Ezáltal megszűnnek a gyulladásos tünetek.
Helyhiány miatt az áttörő bölcsességfog az egész fogsort a középvonal felé tolhatja, ezáltal a fogai torlódhatnak, ami harapási és esztétikai rendellenességet okozhat.

A részben áttört bölcsességfog körül az ínygyulladás mellett ún. ínytasak alakulhat ki. Ez egy, a fog és az íny között létrejövő elváltozás, amelyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg, és gyulladást, valamint kellemetlen szájszagot is előidézhetnek.

Mikor érdemes a bölcsességfog eltávolítása mellet dönteni:

 • ha nincs elegendő hely a bölcsességfog előtöréséhez,
 • ha a bölcsességfog körüli gyulladás és fájdalom többször ismétlődik,
 • ha a bölcsességfog az előtte álló fogaknak fekszik, ezért nyomja az egész fogsort, és összetorlódhatnak a fogak,
 • ha az előtte lévő fog gyökerének felszívódását okozza azáltal, hogy nyomja azt,
 • ha a bölcsességfog nem a megfelelő irányba tört elő, ezért irritálja az arc nyálkahártyáját,
 • ismeretlen eredetű arcfájdalom esetén,
 • ha körülötte tasakképződés figyelhető meg, amiben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak,
 • fogszabályozó kezelés során, ha a bölcsességfog idézte elő a fogak torlódását,
 • fogszabályozásnál olyankor is szükség lehet a bölcsességfog eltávolítására, ha nem miatta következett be a torlódás, de a helyreállításhoz nincs elegendő hely.

A bölcsességfog eltávolításának ellenjavallatai:

 • idős páciensek esetében, ha semmilyen panaszt nem okoz,
 • ha fennáll a környező anatómiai képletek sérülésének a veszélye.

A különböző panaszok nem feltétlenül jelentik a bölcsességfog eltávolításának szükségességét. Ha ezek a tünetek megszüntethetők, a bölcsességfog megmenthető, és hosszú ideig teljes értékű fogként szolgálhat.

A bölcsességfog eltávolításának menete:

A bölcsességfog eltávolítása néha semmivel sem bonyolultabb, mint egy másik nagyőrlő fog eltávolítása. Az esetek nagy részében azonban a bölcsességfog rendellenes helyzete miatt az eltávolítás nehézségekbe ütközik. Általános szabály, hogy abban az esetben, ha a bölcsességfog egyszerű eltávolításának akadálya van, akkor az eltávolítást erőltetni nem szabad, mert súlyos következményekhez vezethet. Ezekben az esetekben a fogat kizárólag sebészi feltárásban tudjuk eltávolítani.
A bölcsességfog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik (de altatásban is végezhető).
Egyszerű foghúzás esetén megfelelő fogó segítségével speciális technikát alkalmazva távolítjuk el a bölcsességfogat, a sebet kitisztítjuk, és ha szükséges, a sebre tampont helyezünk.
A beékelődött bölcsességfog eltávolításához szükség van az őt körülvevő csont részleges – kisebb vagy nagyobb mértékű – eltávolítására, elfúrására. Az ínyben metszéssel lebenyt képzünk. Ennek köszönhetően láthatóvá válik a csont, amelyből megfelelő mennyiséget elfúrva kis csontablak keletkezik. A bölcsességfog eltávolítása ezen keresztül történik. A fog eltávolítását követően a sebet kitisztítjuk, hogy abban csont- vagy fogtörmelék, cisztaszerű képlet ne maradjon. A tisztítást követően a sebet összevarrjuk.